pumpupdvdcover

Blog 4 Verzamelaars

Veel platenliefhebbers zijn verzamelaars. Alles van die ene band of artiest, alles van de top 40 et cetera. Nadeel van verzamelen: het kost erg veel ruimte. Soms ook veel tijd, maar ik weet niet of je dat nu gelijk als nadeel moet bestempelen.
Een bijkomstig fenomeen is, dat je dingen in je kast krijgt die je helemaal niet mooi vindt. Het uitstapje van de artiest naar een andere genre, het eerste singletje van zijn/haar (school)bandje. Mogelijk een waar collectors item, maar of het vaak op je draaitafel belandt…

Dan zijn er nog de verzamelalbums. Iemand heeft voor jou een combinatie gemaakt van nummers, die jij dan ook maar helemaal te gek moet vinden. Soms staan er op die Best of… nummers waarvan ik denk: “Die vind ik helemaal niet zo leuk” en van andere nummers vind ik het raar dat ze ontbreken.
De verzamelaars van verschillende artiesten of soundtracks (OST). Weer een verhaal apart. Onder de indruk van een bepaalde film, schaf je impulsief of met hoge verwachtingen, het daarbij behorende album aan. Wat kan dat een afknapper blijken. Een paar nummers zijn mooi, maar de rest…
Heb trouwens door verzamelaars wel nieuwe artiesten leren kennen. In de film Pump up the volume (1990) werd ‘Everybody knows’ gedraaid (ook letterlijk). Ik vond dat een prachtig nummer. Op de soundtrack stond niet het origineel. Dat bleek van Leonard Cohen en zo kreeg die er een fan bij. Ook de verzamelaar van Niet schieten (een theatertrio) vond ik zo’n verrassing. Muzikaal gezien kun je er van alles van zeggen, maar wat een vaak fraai gevonden teksten. Van die kleine verhaaltjes in één liedje. Ik vind het bewonderingswaardig en luister er nog steeds met veel plezier naar.

Er is één soundtrack die ontbreekt in mijn collectie: Tara Road. Gewoon omdat hij nooit is verschenen. Onbegrijpelijk. ‘Out of this’ van Autamata vind ik bv zo’n prachtig nummer. Heeft daar nu niemand ooit brood in gezien of was er teveel gedoe met de rechten?

Mr. Minstrel zoekt al jaren naar de soundtrack van Medium Cool. Heel erg zeldzaam of tevergeefs? Zelfs dat weet hij niet eens zeker. Mocht hij toch bestaan of wil je ervan af. Behalve geld, krijg je er ook een vreugdedans bij.

Ben benieuwd of je je in bovenstaande herkent. Heb je ook een band ontdekt door een soundtrack of verzamelaar? Of heb jij een film waarvan je vindt dat daar beslist een soundtrack van had moeten worden uitgebracht? Laat het weten.

Mrs. Minstrel