za 28 jan 2012
BENOIT PIOULARD & BOB THEIL

De eerste Minstrel Session in 2012 was afgelopen zaterdag 28 januariin een uitverkocht Papenstraattheater van schouwburg Odeon de Spiegel.

Een ‘oude’ en een jonge held op deze avond. BOB THEIL is voor velen een cult-hero en BENOIT PIOULARD een artiest, die het experiment niet schuwt. Hoewel ‘vreemd(en)’ voor elkaar bleek bij de ontmoeting dat men toch meer deelde dan je zou verwachten als je hun muziek hoort. Al kletsend tijdens het diner en na afloop van het concert is er wel degelijk die muzikale verwantschap tussen eigenzinnige artiesten. Altijd weer mooi om te zien.

Benoit Pioulard is het alter ego van de uit Oregon afkomstige singer-songwriter Thomas Meluch. Ook deze avond combineerde hij zijn fascinatie voor het electronische werk van bijvoorbeeld Terry Riley, field recordings en samples met de traditionele gitaar en zang, die soms aan Nick Drake of John Martyn deed denken. Uit de ogenschijnlijk onverenigbare uitersten ontstond een dromerige sfeer, onvoorspelbaar  en voorzien van hypnotiserende beelden. Met de bedriegelijk eenvoudig klinkende liedjes kreeg het een passende soundtrack.

De Schot Bob Theil past in de gouden traditie van muzikale helden als Roy Harper, Bert Jansch, David Gilmour en Michael Chapman. Hij treedt helaas zelden op in Nederland. Zijn ‘finger picking style’ leende zich perfect voor de songs, die een mix zijn van acoustische rock uit de jaren 70 van de vorige eeuw en de typische folk klanken van die tijd.